سلول های بنیادی رحم و درمان دیابت در موش

در بدن زنهایی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند هورمون انسولین تولید نمی شود ولی با تحقیق اخیر امید است که روی با پیوند سلولهای بنیادی جدار رحم خودشان و تولید سلولهای بتا درمان شوند.

محققین دانشگاه Yale با گرفتن سلولهای بنیادی انسان از اندومتریوم یا جدار پوشاننده ی داخل رحم و تبدیل آن به سلولهای بتا توانستند موش های دیابتی را بهبود بخشند. سلولهای بنیادی، سلولهایی هستند که با دریافت مواد مغذی مناسب و فاکتورهای رشد قادر به تولید همه ی انواع سلولها در بدن هستند. به طور طبیعی سلولهای بنیادی اندومتریال قادر به تولید و تکثیر جدار داخلی رحم هستند که طی هر سیکل ماهیانه در زن فروریخته و از بین میروند.

دانشمندان بعد از تبدیل سلولهای اندومتریال به سلولهای جزایرلانگرهانس ( سلولهای بتا ) و تزریق آنها به غشا اطراف کلیه های موشهای دیابتی که پانکراس آنها انسولین تولید نمی­کند، متوجه­ی تغییر این موشها نسبت به موشهای کنترل  ( که سلول به آنها تزریق نشده است ) شدند. اگرچه در این موشها قند خون همچنان بالاست اما به نظر میرسد این موشها فعالتر از موشهای درمان نشده هستند و به آب مروارید یا ریزش موها دچار نمی شوند.

 دکتر Depaolo میگوید: اگرچه سلولهای تزریق شده به تولید انسولین می پردازند اما تولید انسولین در این سلولها به اندازه ای نیست که بتواند این بیماری را کنترل کند. میزان ترشح انسولین توسط این سلولها 20 تا 30 بار کمتر از مقداری است که از سلولهای پانکراس به طور طبیعی ترشح می شود.

به همین دلیل دانشمندان در حال حاضر به دنبال یافتن راهی برای تحریک سلولهای بتای نوبنیاد برای تولید انسولین بیشتر هستند.

یافته های این تحقیق برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 که بدنشان قادر به تولید انسولین نمی باشد در آینده مفید خواهد بود.

به گفته­ی دکتر Depaolo از آنجایی که سلولهای بنیادی از رحم خود بیمار گرفته می شود واکنش ایمنی به همراه ندارد. دانشمندان در حال حاضر با تکنیک مشابهی سلولهای بنیادی گرفته شده از اندومتریوم را به سلولهای مغزی سالم تبدیل کرده و جایگزین سلولهایی کردند که به علت بیماری پارکینسون در مغز از بین رفته اند. البته این پروسیجر هنوز در حیوانات آزمایش نشده است. نتایج این تحقیق در مجله ی Molecular Therapy منتشر گردید.